Tur nr 22:
Med TUR-NIF-SEN ved Burmaveien

Nesoddmarkas venner
Start og mål: Burmaveien mellom Hokholt og Gulstad, 800 meter vest for Haslekrysset ved FV156
Tid: 2-3 timer
Beskrivelse av turen

Turorientering for alle
Denne helgen får du mulighet til å prøve årets turorientering (TUR-NIF-SEN)!

Vi har lagt turen til skogen ved Burmaveien (Fundingrudveien), som går fra Haslekrysset på FV156 til Svestad gård på Midtveien.
Denne helgen får du ingen ferdig stiplet løype - du må rett og slett finne veien selv.
Vi tilbyr altså en gratis smakebit av årets TUR-NIF-SEN. Dette er orienteringsgruppas turorientering.

Postene henger ute fra april til oktober og du går på tur og finner poster i Nesoddmarka når det passer deg.
I 2017 ligger postene på Tomåsan, Gaupefjell og Jaerteigen. Hvis de fire prøvepostene faller i smak , kan du for 200 kr få kjøpt en pose med kartene og instrukser, 70 poster og annet tilbehør (klippekort). De selges på Energihuset Sport Tangen, Circle-K Flaskebekk og Kiwi kirkekrysset.

Hvis du ikke er garvet i orientering - så er det aller viktigste å holde kartet mot nord uansett hvilken vei du går.
Vil du lære litt mer, så følg denne lenken og du kommer til kurset Nettorientering hos Norges Orienteringsforbund.

Du starter ved ruinen av Øvre Gulstad, mellom Hokholt og Stupind, der Skuterudveien møter Burmaveien. Du kan ta buss til Hasle og gå 800 meter langs Burmaveien derfra. Eller du kan finne deg en egnet parkering langs veien i nærheten av starten.

På kartet finner du fire innringede poster og fire rubrikker der du skal klippe når du har funnet posten. Hvilken vei du velger fram til postene, er opp til deg selv. Noen av postene kan du finne ved å følge stier. Kanskje det er lurt å starte med en av disse? Det gjelder å holde tunga rett i munnen og kartet mot nord. Men får du en liten omvei, så får du en ekstra opplevelse!

Kart med poster og klippekort kan du laste ned ved å klikke på kart-knappen.

God tur!

Litt historie

TUR-NIF-SEN
Turorienteringen på Nesodden startet i 1971, og arrangeres altså for 47. gang!

Burmaveien
heter offisielt Fundingrudveien. Men postmann Sverre Arnesen døpte den om til Burmaveien, og dette navnet har blitt vanlig på folkemunne. I hans tid var veien ofte nesten ufremkommelig. Høydepunktet var den gangen han opplevde å kjøre fast postbilen på en jernbolt som stakk opp midt i veien.

Øvre Gulstad
Like inntil Burmaveien ved startpunktet ligger ruinen av Øvre Gulstad. Dette var kommunens hjem for eldre, fattige og hjemløse på 1920-tallet. Historielaget har satt opp en plakat ved siden av ruinen.

Vestbråtan
ligger ved post 31, og her har Historielaget hengt opp en plakat med litt historie. På Vestbråtan bodde Nille Jensen og hennes sønn Severin. Det var han som innførte telefonen på Nesodden på slutten av 1800-tallet. Se deg omkring, det er fortsatt mye igjen av Nilles hage.

Kirkeveien
Historielagets merkede kirkevei passerer like forbi Vestbråtan. Her passerte kirkefølget fra Gjøfjell hver søndag i flere hundre år, inntil Gjøfjell kapell ble bygget i 1901.

Løkka
ligger øst for post 32. Løkka var husmannsplass under Hokholt på 1800-tallet. Også her har Historielaget satt opp et skilt. Der kan du blant annet lese historien om Julie Løkka, som var enslig forsørger for 10 barn for hundre år siden. Mannen reiste i forveien til Amerika, og familien skulle komme etter. De hørte aldri noe mer fra ham. Det viste seg senere at han aldri kom til Amerika, men endte sine dager på Rånåsfoss.